veilig werken

Een bouwwereld zonder VCA is niet meer denkbaar.
Ook in de industrie is VCA een standaard
De olie- en gas boor- en winningsindustrie en de chemische industrie hebben al vele jaren een registratie van ongevallen.
Wie kent ze niet, de borden aan de poorten van bv. AKZO of NAM;
286 dagen achtereen gewerkt zonder ongeval.

Het VCA-systeem is ervoor bedoeld dat aannemers en contractors de veiligheidsrisico’s van hun werkzaamheden beheersbaar kunnen houden en zodoende ongevallen kunnen voorkomen.
Daarnaast is de huidige tendens dat zo een certificaat veelal simpelweg vereist is vóórdat toestemming verleend wordt om zich op een bepaald werkterrein te begeven.

VCA betekent letterlijk Veiligheids Checklijst Aannemers en richt zich op veilig, bewust, risicomijdend en milieubewust werken.
Hieraan ten grondslag ligt natuurlijk een bepaald veiligheidsbewustzijn van de werknemers zelf, de te volgen werkinstructies en de algehele structuur van de totale uitvoering van de werkzaamheden.

De jongste ontwikkeling op het gebied van arbeidsveiligheid is de vraag naar OHSAS-18001, (over enige maanden ISO-45001). Die ISO-45001 is meer een ‘managementsystem’, de VCA meer een checklist.

Vinem kan u vertrouwd laten raken met deze materie en u en uw medewerkers trainen in de algemene gedragscodes die gelden voor deze manier van veiliger werken.

Ook coördineert Vinem de diverse veiligheidscursussen, w.o. de cursussen ‘Basisveiligheid’, ‘Veiligheid voor leidinggevenden’, ‘VOL-VCA’, ‘Bedrijfshulpverlener’, etc.

Neem geheel vrijblijvend contact op om meer te weten te komen